תקופת ההיריון היא מסע מרתק ומופלא שמגיע לשיאו בלידה עצמה. לנשים רבות, במיוחד בהיריון ראשון, השבועות האחרונים לפני הלידה עשויים להיות מלווים בחששות ושאלות רבות. מתי באמת מתחילה הלידה? איך אפשר לזהות את הסימנים? האם אלה צירים אמיתיים או רק צירי הכנה? בואו לדעת איך לזהות סימני הלידה המתקרבת, כך שתוכלו להגיע ליום הגדול מוכנות, רגועות ובטוחות יותר!

סימנים מקדימים ללידה

ירידת הבטן

אחד הסימנים המוקדמים שעשויים להופיע שבועות לפני הלידה הוא "ירידת הבטן" או "ירידת ראש העובר לאגן". בהריונות ראשונים, הירידה יכולה להתרחש כשבועיים או שלושה לפני הלידה, ובהריונות חוזרים היא עשויה להתרחש ממש סמוך ללידה או אפילו במהלכה. כשהעובר יורד לכיוון האגן, הנשים מרגישות הקלה בלחץ על הסרעפת והריאות, ובעקבות כך, הקלה בנשימה. מנגד, הלחץ על שלפוחית השתן גובר, וכך גם תדירות מתן השתן.

שינויים בצוואר הרחם

הכנת הגוף ללידה כוללת גם שינויים הדרגתיים בצוואר הרחם שהופך רך יותר, מתקצר ולפעמים אף נפתח מעט (עד 3 סנטימטרים) עוד לפני תחילת הצירים הפעילים. שינויים אלה לא מורגשים בדרך כלל, אבל רופא או מיילדת יכולים לזהות אותם בבדיקה פנימית. חשוב לציין שפתיחה קלה של צוואר הרחם לא מעידה בהכרח שהלידה תתרחש בימים הקרובים, במיוחד אצל נשים שכבר ילדו בעבר.

יציאת פקק הרירי

פקק הרירי הוא שכבת ריר עבה שאוטמת את תעלת צוואר הרחם במהלך ההיריון כדי להגן על העובר מפני זיהומים. כשצוואר הרחם מתחיל להשתנות לקראת לידה, הפקק הזה עשוי להשתחרר ולצאת בצורת הפרשה סמיכה, שקופה, חומה או ורדרדה (לעיתים מעורבת בדם). יציאת פקק הרירי יכולה להתרחש ימים ואף שבועות לפני הלידה או ממש בתחילתה.

צירי הכנה (צירים כוזבים)

צירי ברקסטון היקס שמכונים גם "צירי הכנה" או "צירים כוזבים" הם התכווצויות של הרחם שעוצמתן נמוכה יחסית. הם מכינים את הרחם ללידה ומופיעים לפעמים כבר בשליש השני של ההיריון, אבל הם הופכים תכופים יותר לקראת סוף ההיריון. בניגוד לצירי לידה אמיתיים, צירי הכנה לא סדירים, לא מתגברים בעוצמתם עם הזמן, נוטים להיפסק כשמשנים תנוחה או הולכים והם מורגשים בעיקר בבטן ופחות בגב התחתון.

סימנים מובהקים לתחילת לידה

ירידת מים

ירידת מים או בשמה המקצועי התבקעות קרומי השפיר היא סימן ברור לכך שהלידה צפויה להתחיל בקרוב. כשקרומי השפיר נקרעים, הנוזל שהקיף את העובר משתחרר החוצה, דבר שיכול לקרות כפרץ פתאומי של נוזל או כנזילה איטית. חשוב לדעת שרק אצל כ-15% מהנשים ירידת המים מתרחשת לפני תחילת הצירים, ויש להגיע לבית החולים תוך 24 שעות מרגע ירידת המים, גם אם הצירים עדיין לא החלו. חשוב להבחין בין ירידת מים לבין דליפת שתן (שכיחה בסוף ההיריון), מי שפיר בדרך כלל חסרי ריח, צלולים, ולפעמים, עם גוון צהבהב ירקרק.

צירים סדירים ומתגברים

הסימן המובהק ביותר לתחילת לידה הוא הופעת צירים סדירים שהולכים ומתגברים בעוצמתם ובתדירותם. בניגוד לצירי הכנה, צירי לידה אמיתיים מופיעים במרווחי זמן הולכים ומתקצרים, מתגברים בעוצמתם עם הזמן, נמשכים גם כשמשנים תנוחה, נחים או הולכים ומורגשים הרבה פעמים גם בגב התחתון, ולא רק בבטן. בשלב הראשון של הלידה עד להגעה לפתיחה של כ-3 או 4 סנטימטרים (שלב הלידה הסמוי), הצירים בדרך כלל מופיעים כל 5–7 דקות ונמשכים כ-30 עד 45 שניות. בהמשך, השלב הפעיל מתאפיין בצירים כל 2–4 דקות הנמשכים 60–90 שניות.

 

סימנים ללידה מתקרבת

 

אסטרטגיות להקלה על כאבי צירים

התמודדות עם כאבי צירים היא אחד האתגרים המשמעותיים בלידה, ויש שיטות רבות להקלה על הכאב, כשהשילוב ביניהן והתאמתן לצרכים האישיים של כל יולדת הם המפתח להתמודדות מוצלחת.

תנועה ותנוחות

תנועה חופשית במהלך הצירים עשויה להקל משמעותית על הכאב. רבות מהיולדות מוצאות הקלה בדרכים הבאות:

טכניקות נשימה

נשימות עמוקות ומבוקרות עוזרות להרפיה, מגבירות את אספקת החמצן לרחם ולתינוק ועוזרות להתמודד עם עוצמת הציר. כך תעשו זאת:

עיסוי ולחץ נגדי

עיסוי עדין של הגב התחתון, הירכיים או הכתפיים עשוי להפחית את תחושת הכאב, אז הבעל או המלווים שנמצאים בחדר הלידה יכולים לעזור עם זה. גם הפעלת לחץ נגדי על אזור הגב התחתון בזמן ציר יכולה לסייע מאוד, במיוחד אם הכאב מורגש בעיקר בגב.

שימוש במים

מים חמימים הם אמצעי יעיל להרפיה והקלה על כאבי צירים. הינה כמה דרכים ליהנות מהם:

אמצעי הרפיה נוספים

מתי להגיע לבית החולים?

השאלה מתי להגיע לבית החולים? מעסיקה כל יולדת, במיוחד בלידה ראשונה. באופן כללי, הינה כמה הנחיות הגעה לבית החולים.

לידה ראשונה

לידה חוזרת

מצבים שמחייבים פנייה מיידית

יש מצבים שמחייבים הגעה מיידית לבית החולים בלי קשר לשלב ההיריון או סדירות הצירים. הינה כמה מהם:

היערכות נפשית ללידה

ההיערכות ללידה היא לא רק פיזית, אלא גם נפשית. נשים רבות חוות חששות, פחדים או אי ודאות לקראת הלידה. הינה מספר טיפים שעשויים לסייע:

לסיכום

לידה היא אחת החוויות המשמעותיות והעוצמתיות ביותר בחיי אישה, והכרת הסימנים ללידה מתקרבת והבנת התהליכים שעומדים להתרחש יכולות להעניק לכן ביטחון ותחושת שליטה בתקופה המאתגרת הזו. חשוב לזכור שכל לידה היא ייחודית וההתקדמות בה אינדיבידואלית לכל אישה. אז, האזינו לגוף שלכן, סמכו על האינטואיציה שלכן והיעזרו באנשי המקצוע שמלווים אתכן.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.