אירוע העלייה לתורה – כל מה שצריך לדעת

עלייה לתורה הוא מושג ידוע ביהדות, שגם רוב מי שלא מקיימים אורח חיים דתי שמע עליו לא פעם. אחד המועדים שבהם הנושא עולה בדרך כלל על הפרק הוא במהלך ארגון אירוע בר מצווה והכנת הנער לקראת ההגעה לגיל מצוות. אז מהי בעצם עלייה לתורה?

לקרוא בתורה – ולקרוא נכון

עלייה לתורה היא במובנה הבסיסי מצב שבו אדם קורא בתורה בקול רם לפני כל הנוכחים בבית הכנסת, כחלק מקבוצת אנשים שמתפללת כמניין. נהוג שהעלייה האפשרית הראשונה תהיה אחרי יום ההולדת ה-13 של כל נער, אבל כיצד יודעים איך לקרוא במדויק? לשם כך מבוצעת הכנה מראש כחלק מתהליכי ההכנה לבר המצווה. ספר התורה כתוב בלשון עתיקה למדי, כולל מילים שפחות מוכרות לנו כיום וגם דרכים עתיקות לביטוי מילים שאנו לא מכירים. במבט כללי, פעמים רבות יהיה "בעל קורא" אשר קורא בקול רם במקום מי שעולים לתורה. העולים לתורה קוראים גם כן ובמקביל לו, אך בשקט. במקרה של בר מצווה, אמורים בכל מקרה ללמוד היטב את הפרשה ואת קריאתה, והדבר נעשה בעזרת ספר מיוחד שמכונה בשם ספר תיקון קוראים וכולל ניקוד וטעמים לשם הסבר אופן הקריאה המקובל. התורה עצמה לא כוללת את העזרים הלשוניים האלה, ולכן דרוש עזר מסוג זה. חשוב להבהיר שלא מדובר בספר אחד אלא בספרי תיקון קוראים שונים שמהם אפשר לבחור את המתאים והמועדך ביותר.

עוד על העלייה לתורה

לקראת בר המצווה וגם לקראת העלייה עצמה לתורה, דואגים שיהיו לילד כיפה, תפילין, טלית וכמובן בגדים המתאימים לאירוע החגיגי. אפשר גם למצוא מתנת בר מצווה מקורית שתשמח את הנער שחוגג מצוות. הקריאה בתורה מתבצעת על פי סדר מוסכם, כאשר בכל יום קוראים פרשה אחרת בתורה. הנער בר המצווה שיעלה לתורה יקרא חלק מהפרשה, שעליו הוא יתכונן מראש. פרטי התפילה תלויים בשאלה אם זה יום חול או חג ואיזה חג, וכן בשיקולים נוספים. יש גם לא מעט הבדלים בין העדות השונות, והמנהגים אף השתנו לאורך השנים. בקונטקסט הכללי של בר מצווה מקובל שיש הנחת תפילין לפני הטקס, אחרי כן שלב העלייה לתורה ולבסוף השלב השלישי של עלייה נוספת לתורה בשבת. אחרי העלייה לתורה של בר המצווה נהוג שהאב אומר "ברוך שפטרני מעונשו של זה", ומשמעות הדבר היא שבעקבות בר המצווה הילד כעת אחראי על עצמו. בחלק מהמקרים לאחר העלייה לתורה חתן בר המצווה אומר דרשה.

 

 

סדר העלייה

נושא סדר העולים לקריאה בתורה הוא נושא מורכב. כעיקרון, נערים שחוגגים בר מצווה ואנשים במצבים מסוימים נוספים מקבלים עדיפות. גם כוהנים ולוויים מקבלים עדיפות. כדאי לדעת שמספר העליות עשוי להשתנות וגם שיש סוגים שונים של עליות לתורה, כולל שלישי, רביעי, חמישי, שישי, שביעי / משלים, עליית הוספה, עליית אחרון ולבסוף (כי מסתבר שהאחרון הוא לא בדיוק אחרון) עליית המפטיר.

כללים נוספים

אם מסתכלים על נושא העלייה לתורה במבט כללי ולאו דווקא במסגרת בר מצווה, עשויים לתפוס גם כללים נוספים, כמו למשל:

  • יש לקרוא לכל הפחות שלושה פסוקים מהפרשה.
  • מקובל לסיים את הקריאה בפסוק שמתייחס לדבר מה חיובי או ניטרלי, אך לא שלילי.
  • יש הנוהגים "למכור עליות" במכירה פומבית לשם גיוס כספים לבית הכנסת.
  • אחרי עליות לתורה יש מנהג שבו החזן מברך את העולה לתורה בברכת "מי שברך".

לסיכום

באמצעות הכנה מראש והסתייעות בספר תיקון קוראים ניתן להגיע לעלייה לתורה מוכנים היטב, ותוך כדי כך גם ללמוד לא מעט על היהדות ואולי אפילו ליהנות מהמעמד המרגש.